כשאומרים HACCP למה מתכוונים?

מונח ה- HACCP מתייחס לשני נושאים שונים, דבר הגורם לאי הבנות ובלבול.מזון 2

אפשרות ראשונה, שיטת HACCP לזיהוי וניהול סיכוני בטיחות מזון: לשיטה זו שני מרכיבים מרכזיים. HAHazard Analysis לזיהויי והערכת סיכוני בטיחות מזון.  CCP -  Critical Control Points למניעת התממשות הסיכונים באמצעות נקודות בקרה קריטיות. בכל תקני בטיחות המזון משתמשים בשיטת ה- HACCP לזיהוי והערכת סיכוני בטיחות המזון.

אפשרות שנייה – תקן HACCP לבטיחות מזון: תקן ה -HACCP הוא התקן הותיק ביותר בתחום בטיחות המזון הכולל 1) שיטת HACCP לזיהוי והערכת סיכוני בטיחות מזון. 2) דרישות מ Codex Alimentarius האמריקני המגדיר, בהתאם לסוגי מהזון השונים, דרישות ספציפיות בנושאי בטיחות מזון. 3) מערכת ניהול בטיחות המזון הכוללת שבע עקרונות אותם המפעל נדרש ליישם.

הכרה רשמית בתקן: במרבית מדינות העולם תקן ה- HACCP הוחלף בתקני בטיחות מזון מתקדמים יותר. בישראל, משרד הבריאות עדיין מכיר בהסמכה לתקן ה- HACCP ביחד עם הסמכה לתקן ISO9001 כמערכת בטיחות מזון הנותנת מענה לדרישות במרבית מפעלי המזון. יחד עם זאת המשרד מעודד את המעבר לתקני בטיחות מזון מתקדמים יותר ובמקרים מסויימים אף מחייב זאת.

לסיכום: אם אחד הלקוחות שלך (או המפקח של משרד הבריאות)  מבקש ממך להיות מוסמך לתקן בטיחות מזון כגון  ISO22000 או BRC  וגם שואל על מערכת ה HACCP שלך: הכוונה שלו היא שתהיה מוסמך לתקן בטיחות מזון הרלוונטי , וכן שתציג לו את תוצאות זיהויי והערכת סיכוני בטיחות המזון בהתאם לשיטת ה HACCP המאשרת את בטיחות המוצרים שלך.